login

Dreamfilm – lagligt eller olagligt?

dreamfilm filmer

Streama filmer helt gratis! Få tillgång till filmer och serier utan att betala! Nu är det streamtajm, helt gratis!

Om du har varit inne på Dreamfilm, Swefilmer, Nyafilmer och andra piratsidor så kan påståenden ovan dyka upp. Gratis är gott – men det är inte alltid lagligt. Och dessa sidor är faktiskt inte helt lagliga att använda sig av. När det kan vara lagligt, kontra när det är olagligt, att streama från en sida som inte har upphovsrätt till filmer och serier är dock svårt att förklara. Nedan går vi igenom allt du bör veta om detta!

Nya filmer Dreamfilm?

Dreamfilm finns inte kvar idag eftersom att Walt Disney, Svensk filmindustri och Nordisk Film gick ihop och gjorde en anmälan mot Dreamfilm. Detta till en följd av att staten hade laddat upp deras filmer utan upphovsrätt, vilket de då inte har rätt till.

2016 fastställdes det att Dreamfilm hade brutit mot upphovsrättslagen. När upphovsmännen för sajten hade gripits lades sidan ned – upphovsmannen fick välja mellan att lägga ner hemsidan och inte bli häktad, eller att fortsätta streama och då komma till domstol. Han valde helt enkelt det första alternativet.

De fyra upphovsmännen bakom Dreamfilm försökte skapa en ny sida med samma syfte – DreamfilmHD. Men även den är nedlagd då de dömdes till fängelse och skadestånd. Alla fyra män måste betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd. Dessutom kräver SF att männen betalar 10 miljoner kronor till SF.

Är streamingtjänster lagliga?

Det finns streaming som är okej att använda, och så finns det de som inte är okej. Netflix, Viaplay, HBO och Cmore är exempel på streaming som är lagliga då de har rätten att ladda upp filmer och serier på deras sajt. För att använda dessa sidor behöver du dock skaffa ett konto och en prenumeration, vilket i sin tur är det som gör streamingen laglig. Det är när streamingtjänster lägger upp innehåll utan upphovsrätt – och därmed tjänar pengar på popups och reklam – som det inte är okej.

Dreamfilms många namn

Dreamfilm, dreamfilmhd, nya dreamfilm, dreamfilmer, dremfilm, dramfilm, dreamfilms – ”kärt” barn har många namn. Nu kanske du undrar varför det bytte namn så ofta? Jo, det var för att upphovsmännen behövde lägga ner sidorna och skapa nya.

Dreamfilm är ett exempel på en sida där upphovsmännen har blivit påkomna med att ”fuska”, och därmed har sidorna lagts ner. Upphovsmannen har då startat en ny sida med samma syfte, fast med ett annat namn, vilket du kan se inte var så lyckat.

Dreamfilm – nya PiratBay

Att titta på denna typ av streaming är inte helt fel. Däremot är det något omoraliskt. Upphovsmännen för dessa sidor, som alltså gör det möjligt att streama exempelvis Game of Thrones gratis, är nämligen ansvariga för hur sidan sköts och för det material som läggs upp. Alltså har du som tittare inget ansvar för att materialet ska vara lagligt, utan det ansvarar då t.ex Dreamfilm för.

Att streama från Dreamfilm, Swefilmer och liknande tjänster (även om de idag är nedlagda) är dock som att ladda ner en film från PiratBay. Skillnaden är att du här inte behöver en hårddisk som du kan spara kopian av filmen på. När du inte sparar ner filmer – utan bara streamar dom – finns det ingen konkret lag som säger att denna typ av streaming inte är lagliga. Men jag uppmanar ingen att använda sig av Swefilmer eller liknande tjänster – oavsett om det handlar om sport, filmer eller serier.

VPN – ett skyddsnät

Om du ändå vill fortsätta streama kostnadsfritt – genom sidor som liknar tidigare Streamtajm, Dreamfilm och så vidare – är det åtminstone smart att skydda sig. Trots att användare av dessa sidor inte egentligen gör något olagligt så är det inte så bra om någon kan se var och vem man är. Därför är VPN ett alternativ som du kan använda om du fortfarande inte vill skaffa ett konto på HBO, Netflix eller Viaplay, men ändå streama utan risker.

Med ett VPN kan du nämligen göra så att det ser ut som att du befinner dig någon annan stans i världen än där du faktiskt är. Att gömma sig bakom en VPN när man tittar på Dreamfilm eller ”fulstreamar” på annat sätt är därmed populärt. Men det kan faktiskt vara användbart även för dig som streamar lagligt och vill ha ett större utbud på exempelvis Netflix. Med ett VPN kan du få tillgång till Netflixs utbud även i andra länder, som USA, och därmed se dina dreamfilmer på ett sätt som inte bryter mot lagen.

Dreamfilms lagliga konkurrenter

Som du nu förhoppningsvis har förstått är Swefilmer, Dreamfilm osv inte sidor som jag uppmanar dig att se dina dreamfilms på – även fast det inte är olagligt. För det är väl ändå rätt skönt att slippa oroa sig över att man använder en illegal streamingtjänst? Istället finns det andra alternativ du kan ta del av och få väldigt både trygga och behagliga upplevelser med, som därmed är värda att betala en slant för.

HBO, Netflix, Dplay, Cmore och Viaplay är bara några av de legala sidorna som vi rekommenderar. Utbudet på dessa sidor är minst lika bra som det var på Dreamfilm. Detta då trots att dessa streamingtjänster kanske inte erbjuder dig att se exakt alla olika filmer och serier på en och samma sida.

Om så är fallet innebär det att du måste skaffa ett konto på till exempel både Netflix och HBO och alltså betala två prenumerationer. Samtidigt är utbudet hos de legala sajterna ofta väldigt brett. För min del är HBO, Netflix osv därmed fortfarande mer värt att använda än sidor som Dreamfilm även om man måste betala.

FAQ

Vad är Dreamfilm.se?

Dreamfilm var en piratsajt som gjorde det möjligt att streama filmer och serier utan kostnad. Det var en streamingtjänst som helt enkelt var gratis, men även till viss del olaglig.

Får man kolla på Nyafilmer?

Detta är en gråzon, dock hade vi inte rekommenderat det. Läs mer om varför sidor som Nyafilmer inte är ok att streama via.

Finns Dreamfilm kvar?

Nej, det går inte. Dreamfilm finns nämligen inte kvar som sajt för att streama filmer och serier gratis. Sannolikheten att Dreamfilms upphovsman har startat en annan liknande sida i ett annat namn är väldigt stor.

Har Swefilmer ny sida?

Det kan jag tyvärr inte svara på. Men eftersom att upphovsmannen och en annan person dömdes för brott hoppas jag att de inte har gjort en ny sida med samma syfte.