login

Är IPTV lagligt? Samt hur fungerar det?

är IPTV lagligt?

Sveriges befolkning tittar på TV och kommer förmodligen alltid att göra det. Idag finns det andra sätt att titta på TV och IPTV är ett. Istället för att titta på TV genom en kabel-TV – som man gjorde förr – så sänds TV-sändningen på IPTV via ett bredband. Det kanske låter krångligt och det är inte många som kan svara på vad är IPTV och hur funkar IPTV.

Det är inte ett nytt fenomen och många använder det utan att de vet om det. IPTV har nämligen funnits sedan 2009 men det är först under de senaste åren som fler och fler har börjat använda dessa tjänster. Det kan vara bra att veta om vad IPTV är och hur det fungerar. Därför ska jag nu svara på dessa frågor samt på frågan: är IPTV lagligt i Sverige?

Vad är IPTV?

IPTV har som sagt funnits sedan 2009 – men har fått mest uppmärksamhet under de senaste åren. IPTV är tjänster där du kan titta på TV via ditt IP-nätverk. För att göra det enklare kan man säga att IPTV är TV via internet.

Det finns oklarheter om IPTV är lagligt eller olagligt. Beroende på var man läser så får man olika budskap. Ibland är budskapet IPTV laglig och ibland IPTV olagligt. Men vad är egentligen sant? För att ta reda på den frågan behöver du ha ett svar på hur fungerar IPTV.

Hur fungerar IPTV?

IP-nätverket – som sänder ut IPTV – är sammankopplat till ett internetprotokoll. Detta internetprotokoll ägs i sin tur av nätverksoperatörer. Många vill använda sig av IPTV och dess tjänster eftersom att man inte behöver titta igenom reklamavbrott. Om du dessutom har en bra uppkomling till ditt bredband kan du se på kanaler med riktigt bra bild och ljud. Bilden blir i HD eller FULL HD och om du har ett bra ljudsystem så får du ett 5.1-kanals ljud.

Att använda IPTV kan låta som om det har kommit leverantörer hem till dig och gett dig en chans att förenkla ditt TV-tittande. Och så är det nästan. IPTV är en del av digitaliseringen och därmed kan man digitalisera sitt TV-tittande. Du kan bland annat skapa spellistor med olika kanaler så att du snabbt hittar just de kanaler du vill se på.

Vad behöver jag göra för att använda IPTV?

Nu vet du mer om vad IPTV är för något. Men vad behövs för att kunna använda dessa tjänster? Ska du ladda ner någonting? Köpa en speciell box? Streama via andra leverantörer? Det finns olika sätt att se på IPTV och de ska jag förklara nu.

IPTV box

Ett sätt att använda IPTV:s tjänster är att köpa en IPTV-box. Förmodligen har du redan en vanlig TV-box hemma – men skillnaden med en IPTV-box är att den har en nätverksport istället för en antenngång.

Om du använder en IPTV-box kan du ha kvar din vanliga TV trots att det inte är en Smart-TV. En annan fördel är att du också kan ta med dig din box om du ska åka iväg – så att du kan njuta av TV överallt och inte behöva ladda ner eller streama på sätt som inte är lagligt. Det är vanligt att en sån här box har en hårddisk som du kan använda för att spela in program. Perfekt om din favoritserie går på TV när du är iväg.

IPTV-leverantörer

Dessa leverantörer är exempel på de du kan välja mellan om du funderar på att köpa en box:

  • IPTVKing
  • TVGiganten
  • OverboxTV
  • Dreamhost
  • NordicChannels.com

Se på IPTV utan box

Du måste inte köpa en box för att kunna se på IPTV. Ett annat sätt att se just de kanaler du vill är att ladda ner en app där du kan använda streamingtjänsten från en mobil, dator, surfplatta eller Smart-TV. Alltså kan du inte använda din gamla TV om du inte köper en IPTV-box. Men om du redan har några av de enheter jag skrev ovan kan du ladda ner någon av dessa appar:

  • Perfect Player
  • Smart IPTV
  • GSE Smart IPTV
  • IPTV Extreme
  • SS IPTV

Är detta lagligt?

Om avkodning av kanaler inte sker hos dig så kan du vara lugn med att användandet av IPTV är lagligt. Avkodningen av kanalerna sker utanför EU och hos så kallade hosting-leverantörer. Du får alltså avkodade kanaler skickade till dig. Därmed kan du titta på andra kanaler än de vanliga via internet på ett lagligt sätt.

Sveriges andra alternativ till IPTV

Det finns såklart fördelar och nackdelar med denna streamingtjänst. Fördelarna har jag redan förklarat – men nackdelarna då? Jo, de är att det är lite av en gråzon om IPTV pirat är ett uttryck eller inte – och därför är olagligt eller inte. Du som tittare gör inget fel men tjänsten är inte helt laglig – dock är det inte ditt ansvar som tittare. Dessutom kan det vara svårt att få IPTV att fungera.

Som tur är finns det andra alternativ som är helt lagliga. Netflix, SVT Play, Viaplay, HBO och Cmore är exempel på leverantörer som är helt lagliga. Som du kanske vet behöver du skapa ett abonnemang hos dessa – men är värt det. Då får du filmer i bra kvalité utan att behöva oroa dig för att du använder ”pirat IPTV”. Utbudet hos dessa leverantörer är redan stort och det är upp till dig att bestämma om det räcker eller inte. Du behöver också ta ställning till om det är värt att bidra till något som inte är helt lagligt.

FAQ

Varför är exempelvis inte IPTVking lagligt?

Eftersom att det är olagligt att distribuera innehåll från kanaler utan upphovsrätt så är IPTVking olagligt. Du som tittare gör dock inget olagligt – men är ändå med och gör att IPTVking kan fortsätta med saker som inte är streamlagligt.

Är IPTV lagligt i Sverige 2018?

Det är lagligt att titta på IPTV, men det är inte lagligt att distribuera det. Man kan likna det med som att det är lagligt att sälja sex men olagligt att köpa sex – fast tvärtom i denna situation.

Vad finns det för alternativ som gör nordic IPTV lagligt?

Att köpa en Chromecast är ett lagligt sätt att se på exempelvis Netflixs utbud på TV:n. Du startar den app du vill se ifrån, väljer Cast-funktionen och då skickas det innehåll du vill se till din TV.

Är IPTV som pirat TV via internet?

Debatten om detta är lång och komplicerad. Men man skulle kunna likna det med pirat TV genom internet- bara att tittaren inte gör något olagligt.

Är Smart IPTV gratis?

Denna app och andra appar är inte helt gratis. Just Smart IPTV kostar 50 kronor – dock har de en veckas provperiod som är gratis.